केक कैसे बनाएं? | How to make cake? |

 


केक कैसे बनाएं? 

एक केक बनाने के लिए, आपको एक नुस्खा और सामग्री की सूची के साथ-साथ आवश्यक उपकरण की आवश्यकता होगी। यहाँ एक बुनियादी वेनिला केक के लिए एक सरल नुस्खा है:


सामग्री:


  1. 2 कप ऑल - परपज़ आटा
  2. 2 छोटे चम्मच बेकिंग पाउडर
  3. 1/2 कप अनसाल्टेड मक्खन, कमरे का तापमान
  4. 1 कप दानेदार चीनी
  5. 2 बड़े अंडे
  6. 1 चम्मच वनीला एक्सट्रेक्ट
  7. 1/2 कप दूध

निर्देश:


  1. अपने ओवन को 350 डिग्री F (175 डिग्री C) पर प्रीहीट करें। एक 9 इंच के गोल केक पैन को ग्रीस करके मैदा करें।
  2. एक मध्यम कटोरे में, आटा और बेकिंग पाउडर मिलाएं।
  3. एक बड़े मिश्रण के कटोरे में, मक्खन और चीनी को एक साथ हल्का और फूलने तक फेंटें। एक-एक करके अंडे डालें, प्रत्येक जोड़ के बाद अच्छी तरह मिलाएँ। वेनिला अर्क में हिलाओ।
  4. धीरे-धीरे आटे के मिश्रण को मक्खन के मिश्रण में डालें, दूध के साथ बारी-बारी से, और अच्छी तरह से मिलाने तक मिलाएँ।
  5. तैयार बैटर को केक पैन में डालें और ऊपर से चिकना कर लें।
  6. 25-30 मिनट के लिए बेक करें, या जब तक कि केक के बीच में टूथपिक न डाला जाए, तब तक वह साफ बाहर न आ जाए।
  7. केक को पैन में 10 मिनट के लिए ठंडा होने दें, फिर इसे वायर रैक पर पूरी तरह से ठंडा होने के लिए निकाल लें।
  8. केक के ठंडा होने के बाद, आप इसे अपनी पसंद की फ्रॉस्टिंग या टॉपिंग से सजा सकते हैं।


How to make cake?

To make a cake, you will need to have a recipe and a list of ingredients as well as necessary equipment. Here is a simple recipe for a basic vanilla cake:

Ingredients:

  1. 2 cups all-purpose flour
  2. 2 teaspoons baking powder
  3. 1/2 cup unsalted butter, room temperature
  4. 1 cup granulated sugar
  5. 2 large eggs
  6. 1 teaspoon vanilla extract
  7. 1/2 cup milk
Instructions:

  1. Preheat your oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9-inch round cake pan.
  2. In a medium bowl, combine the flour and baking powder.
  3. In a large mixing bowl, cream the butter and sugar together until light and fluffy. Add the eggs one at a time, mixing well after each addition. Stir in the vanilla extract.
  4. Gradually add the flour mixture to the butter mixture, alternating with the milk, and mix until well combined.
  5. Pour the batter into the prepared cake pan and smooth the top.
  6. Bake for 25-30 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean.
  7. Let the cake cool for 10 minutes in the pan, then turn it out onto a wire rack to cool completely.
  8. Once the cake is cool, you can decorate it with frosting or toppings of your choice.

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